top of page

שאלות ותשובות | ד"ר ברנדון בנקובסקי

"תהליך פונדקאות והפרייה חוץ גופית עם תורמת ביצית". משפט זה מכיל מידע רב, מונחים לא מוכרים ואפשרויות בחירה רבות. בשלב הזה אתם, ההורים לעתיד, מוצפים בעולם שלם של מושגים חדשים. אנחנו כאן כדי לעזור לכם לשאול את השאלות הנכונות, שיעזרו לכם לקבל את ההחלטות הטובות ביותר עבורכם. 

ד"ר ברנדון בנקובסקי, רופא בכיר ובעלים במרפאת ORM, עונה ומייעץ לגבי כמה מהשאלות הנפוצות ביותר בהן אנו נתקלים בדרך להקמת משפחה. 

Resized_תמונות פיקניק משפחות 2017 אואראמ

כיצד לבחור מרפאה המתאימה לנו? 

ראשית, צריך להסתכל על אחוזי ההצלחה של לידות חיות של המרפאה. בארה"ב זה מבוצע לרוב באמצעות אתרי ה-SART. 

חשוב לראות את היציבות לאורך זמן ואת כמות התהליכים - בקשו מהמרפאות להסביר את הסטטיסטיקה שלהן. מעבר לכך, נגישות ישירה אל הצוות הרפואי והרופא המטפל חשובה מאד במסע. בררו כיצד מתקשרים עם המרפאה?

האם יש להם צוות מקומי נגיש שיהיה זמין למענה מהיר לשאלות? מה גודל המרפאה והצוות, ומה הנסיון והיכולות שלהם?

שאלו אותם לגבי המעבדה האמבריולוגית שלהם ורמתה, האם הם מומחים בבדיקות גנטיות ומעסיקים גנטיקאים שייעצו לכם בשלבים השונים?

איך המרפאה בודקת ומסננת תורמות ביצית, פונדקאיות ואפילו הורים מיועדים? האם יש להם תכנית גיוס תורמות ביצית פנימית עם צוות האחראי על כך בתוך המרפאה, או שהם תלויים אך ורק במאגרים חיצוניים?

בקשו לקבל את הפרוטוקול לפיו הם עובדים בתהליכים מהסוג שלכם, מאחר ולא כל מרפאה מבצעת את התהליכים באותו האופן וזה יכול להשפיע על המסע שלכם.

מה חשוב להבין לגבי אחוזי הצלחה בתהליך הפרייה חוץ גופית?

שימוש במקור מידע כמו ה-SART הוא המפתח.

מספר התהליכים המתקיימים במרפאה בשנה וכמות העוברים המועברים יעזרו לזהות אם נתוני המרפאה משמעותיים מבחינה סטטיסטית, והאם המעבדה האמבריולוגית היא מהטובות ביותר עבורכם. רוב המרפאות מדווחות אחוזי הצלחה של כניסה להריון בלבד, מכיוון שעל הנייר זה נראה כאחוזים גבוהים יותר, ולא אחוז הלידות – שזה הנתון שרלוונטי ומשנה.

אחוזי הצלחה הם גמישים משנה לשנה ותלויים בהמון משתנים, כולל מגוון המטופלים השונים באותה שנה. חשוב מאד לבדוק עקביות בתוצאות גבוהות במשך תקופה של מספר שנים, גם בהחזרות עוברים קפואות וגם טריות.

 

הריון תאומים לעומת הריון יחיד: יתרונות וחסרונות

הריון תאומים מבוקש. לרוב זוגות גאים מקווים להיות כל אחד הורה גנטי בהריון אחד, ובכך ליצור תינוקות שהם גם חצי אחים וגם גנטית של כל אחד מהאבות. העברת עובר יחיד היא בעלת הסיכון הנמוך ביותר לפונדקאית ולתינוק למהלך הריון ולידה תקינה. העברת שני עוברים אכן מעלה את הסיכוי שלפחות אחד מהעוברים ייקלט, ולרוב ששניהם ייקלטו ויהיה הריון תאומים. הרבה הריונות תאומים הם הריונות תקינים, אך טומנים בחובם סיכון גבוה יותר לסיבוכים לפונדקאית, כשהנפוצה בינהם היא לידה מוקדמת יחסית, שמירת הריון וייתכן אפילו לידת פגים.

גם ניתוח קיסרי הוא תהליך רפואי שמאד נפוץ בלידת תאומים. בגלל הסיכונים לפונדקאית ולתינוקות בהריון תאומים, על ההורים לשקול את ההשלכות הרפואיות והכספיות ולהערך לביטוח הפונדקאית והתינוקות בהתאם. מאחר ועלויות אשפוז בארה"ב למי שאינו תושב עלולות להיות גבוהות, יחד עם קשיים ביטוחיים שהופכים לאחרונה לשכיחים יותר ויותר, יש להכניס שיקול משמעותי זה למכלול היתרונות והחסרונות בבואכם לקבל החלטה.​

מה היתרונות של בדיקה כרומוזומלית?

ב-ORM אנחנו בודקים אוטומטית את כל תורמות הביצית ואת כל נותני הזרע ללמעלה מ-283 מחלות רצסיביות גנטיות. יכול להיות שאדם לא סובל ממחלה שנבדקת, אך עדיין נושא את הגן. בערך 35% מהגברים והנשים שאנו בודקים נושאים לפחות אחד מהגנים האלו. אם שני הצדדים, תורמת הביצית וספק הזרע, נושאים גן רצסיבי זהה, התינוק עלול לפתח את המחלה. אנחנו מייעצים להורים מראש על תוצאותיהם, וכשצריך זה מאפשר להם לעשות את הבחירות הנכונות מבעוד מועד, למשל החלפת תורמת הביצית. לא כל המרפאות בודקות את כולם, ולעתים מציעות זאת בתוספת תשלום, על אף החשיבות המשמעותית של בדיקות מסוג זה. כ-25% מהעוברים יהיו בעלי אנורמליות כרומוזומלית. עובר בעל מספר כרומוזומים אחר לא יתפתח לכדי הריון באם יוחזר לרחם, או שיוביל ללידה של תינוק עם מומים שרובם נחשבים למשני חיים, כדוגמת תסמונת דאון. את הבדיקה, בה אנו מבצעים את ספירת הכרומוזומים, אנו יכולים לבצע על עובר לפני ההחזרה באמצעות בדיקת ה- CCS שמבוצעת בתהליך מדויק עוד לפני ההקפאה. לאחר שהעובר נבדק, ניתן להחזירו ולהעלות את אחוזי ההצלחה של התהליך ובכך למזער את הסיכונים למחלות ואנורמליות. בין השאר הבדיקה עולה על מין העובר, למקרה שמשפחות מסוימות מעדיפות להחזיר עוברים ממין מסוים.

מה חשוב לשאול כשבודקים את תכנית תורמות הביצית במרפאה?

קודם כל, מה היא רמת הסינון המתבצעת לתורמות לפני שהן מתקבלות לתכנית. תכניות רבות עושות סינון בסיסי בלבד לפני הבחירה של התורמת, כאשר את הבדיקות הנוספות עושים לאחר הבחירה ועל חשבון ההורים. הורים מיועדים עלולים לעבור בין מספר תורמות לפני שימצאו את האחת שתעבור את הסינון הרפואי. בנוסף, חשוב לוודא שבתכנית זו התורמות עוברות מראש בדיקות גנטיות מלאות וזהות לבדיקות ההורים המיועדים. זהו מידע חשוב מאד שיכול לחסוך הרבה הוצאות וסינונים.

שנית, חשוב לבדוק מה רמת המידע שמתקבל על התורמת והאם המרפאה מכירה אותה אישית. בתכניות תרומת ביצית בתוך מרפאות, הצוות אמור להכיר את התורמות באופן אישי, ולדעת האם תרמו בעבר. רק כך יהיה את כל המידע הדרוש על התרומות הקודמות, מה שמעלה את סיכויי ההצלחה.

איך הורים מיועדים יכולים לשפר את הסיכויים להצלחה ולתהליך מוצלח?

הקמה של משפחה היא אחת מהבחירות המשמעותיות ביותר שתבצעו אי פעם בחייכם. עשו את שיעורי הבית קודם כל. הקיפו את עצמכם בצוות של נותני שירות הטובים ביותר – מרפאה, תכנית תורמות ביצית, סוכנות פונדקאות, משפטנים וכו' – אשר מתאימים לצרכים האישיים שלכם, ובעלי ההכשרה, הנסיון והאמון שלכם. בחרו את המרפאה שתתן לכם את הסיכוי הגבוה ביותר להצלחה בנסיון הראשון. אם למרפאה יש נציגות באיזורכם או לקוחות ותיקים שעברו את התהליך איתה, דברו איתם ושמעו מיד ראשונה. כל אלה חשובים מאד. בכל מקרה, זה הולך להיות מסע מדהים!

bottom of page